Zelf een potdeksel schutting maken
In de corona pandemie, in juli 2020 moest het gebeuren. Eigenlijk al veel eerder. Beide schuttingen met buren naast en achter waren na 19 jaar aan vervanging toe. De schutting met de achterburen werd een potdeksel schutting. Hierbij een aantal tips en ervaringen hoe dat ging.
Deel 1: weet wat je wilt – meten – bestellen
De taaie, maar altijd aan onze kant groene coniferen werden met zaag en veel graafwerk verwijderd. Het was dus een tijdje kaal. Aangezien we potdeksel planken (Zweeds Rabat; Lariks Douglas, tweezijdig zwart gecoat) hadden besteld en 11 hardhouten palen, was het wachten op de bestelling. Toen dit werd geleverd kon het klussen beginnen.
Deel 2: gaten graven
We hadden afgemeten hoeveel palen in de grond zouden komen. De gaten hebben we met behulp van een grondboor en een schep uitgegraven. De afstand tussen de palen kunt je op verschillende sites bekijken. Wij hebben hardhouten palen van 7 x 7 besteld. Hoe zwaarder de planken die eraan komen, hoe dichter de palen bij elkaar moeten komen. Bij ons ging het om ong 80 – 86 cm. In totaal hebben we 11 palen aan de achterzijde in de grond gezet. Waarbij er 2 precies op de erfgrens in de hoeken staan. 9 palen hebben we dus verdeeld over de gehele breedte. De bovenkant van de palen moeten precies horizontaal en even hoog zijn. Dit is een precies klusje, wat je het beste sámen kunt doen. Ook het haaks staan van de palen in de grond, luistert nauw.
Deel 3: palen zetten – langs een gespannen touw – event. in snelbeton – bovenkant palen gelijk
Die palen zetten was misschien het moeilijkste en meest precieze werk van alles. Als dit niet goed staat, wordt de schutting ook niets. We spannen een metseldraad. Je weet wel, zo eentje die in je vingers snijdt. . . Hierlangs komen de palen te staan. Ook moet je opletten dat de paal niet gedraaid staat. Ook de bovenkanten moeten gelijk zijn. Dit doe je met een waterpas, die je netjes op de bovenkant legt. Staan de palen goed, dan kan de plank er netjes tegenaan. Enfin, omdat het hier om hardhouten palen gaat, hoef je de onderkant (het deel in de grond) niet in de teer te zetten. Bij niet-hardhouten palen, is dat wel aan te raden (ervaringsdeskundige) Wij hebben bij sommige palen alleen zand in het gat gegooid en bij een paar ook snelbeton. Dit, omdat we sommige palen iets moesten inkorten vanwege de aanwezigheid van een buis in de ondergrond.
Deel 4: bevestigen van planken aan palen – minimaal met z’n tweetjes – welke schroeven
Als alle palen staan, komen de planken ertegenaan. Bij een schutting begin je bovenaan met het bevestigen, zodat je altijd een horizontale bovenkant hebt. 2 personen zijn er minimaal nodig om dit te doen. Wij boren eerst de planken voor. We houden de planken tegen de paal en boren door de potdekselplank in de paal. Vervolgens nemen we een verzinkboortje, zodat de schroeven er straks mooi in kunnen vallen. Als laatste boren we de schroeven er in. Dit karwei doen we met z’n 3-en. We gebruiken hiervoor 5,0 x 50 unischroeven met een AR coating, een C4 platkop. Deze AR coating is wel fijn, want zo gaan de schroeven niet roesten op den duur. Bij nader inzien zou ik ook zwarte schroeven kopen. . . Nu heb ik na die tijd, alle schroeven een likje zwarte verf gegeven. Want ze bleven schitterend schijnen, terwijl het niet om de schroeven ging . . . .
Timelapse – planken monteren
Gebruikte materialen
Materialen die we gebruikten:
– Tig ( heel erg veel) 5,0 x 50 unischroeven met AR coating (nu geen kleur, maar bij zwarte potdeksel plank zou ik een volgende x zwart bestellen)
– 11 hardhouten palen a 250 cm (waarvan deels in de grond)
– 10 Rabatdelen hoog x 3 = 30 planken Lariks Douglas, tweezijdig zwart gecoat. 1,9 x 19 x 300
(Deze planken kun je in verschillende hoogtes en afmetingen krijgen. Ze zijn er ook in 350 cm)