Project omschrijving

NEEM CONTACT OP

Een tussenwoning in leidsche Rijn, met een achtertuin op het westen. Het zijn de tweede bewoners en bestaan uit jonge ouders en een kleuter. De wensen van de bewoners liggen uit elkaar waardoor ze mij hebben gevraagd. Zij houdt van flagstones, veel vaste planten waar bloemen in zitten en bijen op af komen. Hij vindt Engelse tuinen mooi en wil graag waaltjes/klinkertjes. Daarnaast is er een kleuter aanwezig die wellicht een kleine zandbak zou willen. Achertin de tuin is de wens voor nog een zitplek. Mogelijk met een overkapping. Hoewel een echte overkapping te grof en te groot is. Ik maak 3 ontwerpen voor de achtertuin en 5 voor de voortuin

Moodboard

LE Leidsche Rijn Moodboard

Project Details

DATUM

Juni 2021

CLIENT

Loes & Emiel Leidsche Rijn

PROJECT TYPE

Particulier

SOORT ONTWERP

Een tussenwoning in Leidsche Rijn, met een achtertuin op het westen. Het zijn de tweede bewoners en bestaan uit jonge ouders en een kleuter.

Schaal 1 : 50

LOCATIE

Leidsche Rijn

Achtertuin ontwerp 1

Hierin komt de voorliefde voor de flagstones naar voren. Ook pebbles (half verharding) als overgang tussen de flagstones en de vlonder (die onder de overkapping komt te liggen) De overkapping zelf (tegen de schuur aan) bestaat uit balken die over de gehele breedte van de tuin gaan. Alleen in het gedeelte wat als overkapping dient, komen meer balken dichter op elkaar en deze stoppen ook, voor het pad. Over deze balken kunnen mooie klimmers als een jasmijn, of een blauwe regen groeien. Het wordt dus een natuurlijk dak en een transparant geheel. Aan de balken die over de gehele breedte van de tuin lopen, kan een schommel boven het pad komen te hangen. Als scheiding tussen zit en loop gedeelte, staan zwarte palen, die de liggen balken dragen. Deze palen staan evenwijdig aan de nét iets naar binnenlopende zijkant (die dus scheef staan t.o.v. de schuur) In ‘de knik’ in het ‘flagstones pad’ komt een kleine, ronde zandbak. Het gehele terras grenzend aan de woning bestaat uit falgstones. Er zijn 2x verhoogde zittingen aan dit terras. Bij één van die zittingen is ook een verhoogde moestuinbak gepland. In de mooie driehoekige vormen in de tuin, komen vaste planten. Er is een klein gedeelte in de tuin dat wordt gebruikt als gazon.

LE Leidsche Rijn Achtertuin ontwerp 1
LE Leidsche Rijn Achtertuin ontwerp 1

Achtertuin ontwerp 2

Hierbij is op het dak van de overkapping die tegen de schuur aan wordt gezet, met sedum bedekt. De vorm van de overkapping is een rechthoek, met schuin naar binnenlopende zijkanten. Er staan van elkaar staande zwarte pergola palen als scheiding, tussen het loop- en zitdeel. Aan de voet van de palen komen grassen. Aan het uiteinde van de overkapping komt een balk, die over de gehele breedte van de tuin komt. Eventueel kan hieraan, een schommel komen te hangen boven het pad. De bestrating onder de overkapping bestaat uit kopplestones. Deze kopplestones maken een pad door de tuin. Ook in het terras komen deze kopplestones, afgewisseld met waaltjes/klinkertjes voor. Alle andere verharding in de tuin, zijn waaltjes/klinkertjes. Gelegd in een lichte boogvorm van achter naar het grotere terras. Als afscheiding tussen terras achter en vaste beplanting een verhoogde vaste bank. Beton met bovenop houten latten bevestigd. Ook bij de overkapping komt een kleine driehoekig, verhoogd moestuintje. Met aan de zijde van de tuin een vaste betonnen bank eventueel met houten latten. Het middelste gedeelte van de tuin bestaat uit een klein stukje gazon en een rechthoekige zandbak. Mocht hiervan op den duur geen gebruik meer van worden gemaakt, dan kun je het zand vervangen door aarde en er vaste beplanting in zetten.

LE Leidsche Rijn Achtertuin ontwerp 2
LE Leidsche Rijn Achtertuin ontwerp 2

Achtertuin ontwerp 3

Ontwerp 3 wordt gekenmerkt door ronde bogen die elkaar in het midden van de uin kruisen. Deze boogvormen zijn 2 paden. Het terras achter bestaat uit waaltjes. Het terras kent ook een ronde vorm aan de tuinkant. Vanuit hier gaat er een waaltjes pad, al slingerend door de tuin, richting achteruitgang. De borders die aan alle kanten van de tuin te vinden zijn, hebben dus of een droehoekige vorm of een gebogen. Het andere pad dat vanuit het grote terras achter naar de overkapping loopt, bestaat uit pebbels. Dit is een half-verharding. In de 2 lussen die zo ontstaan in de tuin, wordt een boogvormige vorm aangegeven (eventueel met een kantopsluiting bijv cortenstaal) waarin enerzijds vaste beplanting komt en aan de andere kant een stukje gazon. Het afdakje wat aan de schuur wordt gemaakt, heeft als vorm een driehoek. De ronde vorm onder dit afdakje, zal ook pebbles kennen als half-verharding. Op 2 plekken in de tuin komen driehoeken aan de zijkant voor. De ene wordt gebruikt als een iets verhoogd moestuintje. De andere blijft gelijkvloers, maar gaat dienst doen als zandbak. Langs het afdakje, komen paralel aan elkaar zwarte balken lopen die over de gehele breedte van de tuin komen. Eén dwarsbalk zal er komen. Aan deze pergola met 2 paralel aan elkaar lopende balken kan op het gedeelte waar het looppad onder loopt, aan één van de twee balken een schommel komen te hangen.

Bij een andere versie op ontwerp 3, zijn de waaltjes en pebbles vervangen door flagstones en waaltjes.

Het beplantingsplan is gemaakt op ontwerp 3.
Ook het beplantingsplan voor de voortuin is gemaakt op ontwerp 3. Deze vormen passen goed bij elkaar. Zoals voor- en achtertuin ook goed bij elkaar passen.

LE Leidsche Rijn Achtertuin ontwerp 3

Voortuin ontwerp 1

Ontwerp 1 – in 3 fasen.
1- Zwartwit
2- In kleur
3- In kleur mét bestrating

2 van de 3 fruitbomen blijven staan. Het pad van de straat naar de voordeur, krijgt een slinger. Het wordt niet helemaal recht. Het pad bestaat overigens uit waaltjes. De rest van het zitgedeelte overigens ook. Alleen, bij het leggen van de overige waaltjes, dient wel de richting die is ontworpen in acht te worden gehouden. Anders is het effect weg. 2 verhoogde iets gebogen vormen komen het zitgedeelte afsluiten. De ene is een vaste betonnen bank, met houten latten op de bovenkant (is het zitgedeelte) en de andere verhoging is een verhoogde plantenbak. Ook in een iets gebogen vorm. Dit kan ook eventueel van beton gemaakt worden.

LE Leidsche Rijn Voortuin 1

Voortuin ontwerp 2

Ontwerp 2 – in 3 fasen
1- Zwartwit
2- In kleur
3- In kleur mét bestrating

In dit ontwerp schuinen lijnen en hoeken. Hierbij een recht (iets breder) pad van de straatkant naar de deur. Alle bestrating bestaat hier ook uit waaltjes. De 2 fruitbomen blijven ook hier staan. Echter in de hoek van de tuin, komt een driehoehoekige verhoogde plantenbak. Van beton gemaakt. Ook van beton een verhoogde plantenbak tussen voordeur en openslaande deuren van de keuken. De schuine lijnen in dit ontwerp zorgen ervoor dat de tuin die aan de voorkant overblijft een mooie punt met beplanting krijgt. Rest van het zitgedeelte wordt in beslag genomen door 3 containers en een tafel met stoelen of 2 banken (die er eventueel onder geschoven kunnen worden)

LE Leidsche Rijn Voortuin 2

Voortuin ontwerp 3

Ontwerp 3 – in 3 fasen
1- Zwartwit
2- In kleur
3- In kleur mét bestrating

Bij dit ontwerp komen boogvormen naar voren. De voortuin komt met een boog de tuin in. Ook hierbij blijven 2 van de 3 fruitbomen staan. Nieuw is de smalle pergola van zwarte palen die vanaf het huis naar voren komt en als een afscheiding dient naar de buren. Hierdoor kun je klimmers erop laten groeien, waardoor je iets minder inkijkt hebt, mocht je in de voortuin zitten. Ook een boogvormig betonnen verhoogde bak aan de voorzijde, komt de tuin in. Helemaal in de andere hoek zit ook een verhoogde betonnen bak, die dient als plantenbak. Hier tegenaan, of aanvast, zit een vaste betonnen bankje. Eventueel met houten latten op de bovenkant, als zitgdeelte.

LE Leidsche Rijn Voortuin 3

Voortuin ontwerp 4

Ontwerp 4 – in 3 fasen
1- Zwartwit
2- In kleur
3- In kleur mét bestrating

Een combinatie van rond met recht(er). De ronde vorm die de tuin in komt en vaste beplanting kent, ligt aan de straatkant. De boogvorm komt de tuin in. Het pad aan de straatkant begint daar dus iets smaller. Dit pad bestaat uit waaltjes, het overige harde gedeelte zal bestaan uit flagstones. Hier staat een tafel met stoelen of aan beide zijden een bank zonder leuning. De erfscheiding zal met zwarte palen vanaf het huis duidelijker zichtbaar worden, als daar ongeveer 5 of 6 palen in de grond komen. Deze palen staan iets uit elkaar. Tussen deze palen komen mooie grassen als beplanting. Bijv. pennisetum alopecuriodes ‘litte bunny’. De flagstones zullen in een mooi patroon worden gelegd. Met een superdunnen sliert naar de straatkant toe. ‘Organische vormen in steen’

LE Leidsche Rijn Voortuin 4

Voortuin ontwerp 5

Ontwerp 5 – in 3 fasen
1- Zwartwit
2- In kleur
3- In kleur mét bestrating

In dit ontwerp krijgt het zitgedeelte meer ruimte. Hierbij kan een tafel met stoelen, of met bankjes zonder leuning aan beide kanten, makkelijk staan. Alle bestrating bestaat uit waaltjes, maar let op: het patroon is essentieel. In bogen gelegd. De boogvorm van de tuin, waar 1 van de 2 fruitbomen staat, bepaald de ronding van de te leggen waaltjes. Overigens blijven 2 van de 3 fruitbomen staan, waarbij de middelste weggehaald wordt. De beide buitenste zullen behouden blijven. De border langs de buren wordt recht, maar krijgt grassen als beplanting waardoor het iets zachter oogt.

LE Leidsche Rijn Voortuin 5

Foto’s na

De uitvoering van alle ontwerpen gebeurt nu door verschillende mensen, aangezien ik geen hovenier heb waar ik mee werk. Zo zie je soms niets, dan iets of een combinatie terug van mijn ontwerpen in de aangelegde tuin. Zo kreeg ik deze foto toegestuurd, even nadat de ontwerpen in het bezit waren van de eigenaren. Dit is dus een combi van waaltjes met grotere tegels. De flagstones, kopplestones of pebbles komen in dit verhaal niet terug.